آشنایی با قطعات موبایل

نویسنده: مدیر سایت
بازدید: 2052 نفر
به روز رسانی:

آشنایی با قطعات موبایل

آشنایی با قطعات موبایل

آشنایی با قطعات اصلی گوشی های موبایل؛ گوشی های موبایل از چه اجزایی ساخته شده اند؟گروهی از قطعات بسیار پیچیده درون گوشی موبایل وجود دارد اما قطعا هنگام خرید گوشی هیچ کدام از این قطعات چیزی نیستند که به آن ها فکر کنیم. با این حال، هنوز هم مهم است که در مورد سخت افزار که باعث می شود گوشی شما کار کند اطلاعات اولیه ای داشته باشید.

امروز ما قطعات اصلی گوشی موبایل که اکنون به یکی از دستگاه های ضروری ما در عصر رایانه ها تبدیل شده است را باز و معرفی می کنیم. آماده اید تا در مورد قطعات داخلی گوشی موبایل تان بیشتر بدانید؟ پس در ادامه با ما همراه باشید.

امروزه با وجود تعدادی زیادی از گوشی های هوشمند موجود، طبیعی است که گوشی های موبایل در طراحی، ویژگی، دوربین، کیفیت صفحه نمایش، عمر باتری های مختلف و دیگر چیزهایی متفاوتی که مشتریان بیشتر می پسندند ارائه شوند.

با این حال، آن چه در داخل این دستگاه های هوشمند می گذرد نیز به همان اندازه مهم است زیرا اگر شما در این زمینه نیز آگاهی داشته باشید، آن گاه هنگام خرید گوشی جدید کمتر سردرگم می شوید

 

معرفی قطعات اصلی درون گوشی های موبایل

1-صفحه نمایش

آشنایی با قطعات اصلی داخل موبایل

شاید بدیهی ترین جزء یک گوشی هوشمند صفحه نمایش آن باشد. با این حال هر جزئی که شما در خارج آن می بینید، در واقع یک جزء داخلی گوشی محسوب می شود.

تکنولوژی صفحه نمایش گوشی های موبایل امروزه در دو دسته بندی اصلی قرار می گیرند:
1)آن هایی که مبتنی بر LCD هستند(فن آوری IPS و زیرشاخه هایش)
2)آن هایی که مبتنی بر LED هستند(صفحه نمایش های AMOLED یا Super AMOLED و زیرشاخه هایش)

 

 

2-باتری

آشنایی با قطعات اصلی گوشی موبایل و کار هر کدام

در باتری گوشی های موبایل معمولا از تکنولوژی لیتیوم یونی استفاده می شود که در گوشی ها هم به صورت قابل تعویض و هم به صورت داخلی استفاده می شوند. با این که این باتری ها که یکی از اجزای مهم گوشی می باشد، نیاز نیست دیگر در مورد مسائلی مانند کالیبراسیون و تست که در باتری های مبتنی بر نیکل آزاردهنده بودند نگران باشید.

با این حال، این بدان معنا نیست که باتری های فعلی بدون هیچ مشکلی هستند و کاربران باید موقع کار و استفاده از چنین اجزای ظریفی نهایت دقت را داشته باشند.

3-سیستم-روی-یک-چیپ یا SoC

SoC در واقع یک مدار مجتمع یا IC است که قطعات یک کامپیوتر کامل یا یک سیستم الکتریکی را در یک تراشه جای داده است. می توان گفت که SOC یکی مهم ترین جزء داخلی گوشی موبایل است و برخی کاربران ممکن است آن ار با پردازنده دستگاه اشتباه بگیرند.

با این حال، SOC بسیار فراتر از یک پردازنده است؛ SoC نه تنها شامل پردازنده گوشی(CPU) می شود بلکه GPU، مودم LTE، پردازنده صفحه نمایش، پردازنده ویدئو و دیگر تکه های سیلیکونی را نیز دربردارد که همین آن را به سیستم عملکردی اصلی گوشی تبدیل کرده است.

درحالی که ممکن است گوشی هایی را ببینید که انواع مختلفی از SoC های شرکت کوالکوم، MediaTek، سامسونگ، Kirin هواوی و چیپ ست های توسعه یافته توسط اپل را تبلیغ می کنند، اما همگی از معماری سیستمی مشابه از ARM پیروی می کنند.

ARM در عمل نه تنها پردازنده ها و GPU های مخصوص به خود را تولید می کند بلکه مجوز طراحی و معماری سیستم خود را به دیگر شرکت ها اعطا می کند، بنابراین آن ها قادرند از تکنولوژی شان برای ایجاد SoC های قدرتمندتر و کارآمدتر استفاده کنند.

به علاوه برخی از شرکت ها از مجوز معماری سیستمی به نحوی استفاده می کنند تا مادامی که آن ها با معماری سیستمی ARM سازگار باشند بتوانند پردازنده های اختصاصی خود را برای استفاده در گوشی ها ایجاد کنند.

برای نمونه می توان به تراشه های سفارشی ساخت اپل که هسته های پردازنده اختصاصی توسعه یافته Cyclone را اجرا می کنند یا به پردازنده های Kryo شرکت کوالکوم اشاره کرد.

4-حافظه و فضای ذخیره سازی

هیچ گوشی نمی تواند بدون استفاده از RAM و مموری(حافظه سیستم) کار کند. ابتدا بیایید در مورد RAM صحبت کنیم که بیشتر دستگاه های موبایل با رم LPDDR3 یا LPDDR4 عرضه می شوند درحالی که برخی از گوشی های رده بالا با رم LPDDR4X فرستاده می شوند.

رم LP به خاطر کم مصرف کردن باتری برتری دارد و ولتاژ کلی این تراشه ها را کاهش می دهد و باعث می شود آن ها بسیار کارآمد شوند و عمر گوشی های موبایل را بیشتر می کند.

رم LPDDR4 بسیار کارآمدتر و قوی تر از LPDDR3 می باشد درحالی که رم LPDDR4X از همه قوی تر است و منجر به سرعت و کارایی بی نظیر می شود.

اگرچه LPDDR4X برای تولید گران قیمت تر است که به همین دلیل است که شما این رم را اکثرا روی گوشی های پرچمدار مشاهده می کنید.اما زمانی که نسل های جدیدتر RAM مانند LPDDR5 معرفی شوند آن موقع می توانید انتظار داشته باشید که رم LPDDR4X در دستگاه های رده متوسط استفاده شود.

همینطور حافظه داخلی، به عنوان حافظه فلش وجود دارد که فضای آن از 32 گیگا بایت شروع می شود و در برخی از گوشی ها به بالای 256 گیگا بایت نیز می رسد.

به طور طبیعی، از آن جایی که الزامات کاربران ایجاب می کند که مقدار فضای ذخیره سازی که استفاده می کنند سریعا افزایش یابد، تولیدکنندگان گوشی ها نیز با سرعت هر چه بیشتر مقدار RAM موجود در گوشی های هوشمند را افزایش می دهند.

هنگامی که اولین بار گوشی خود را راه اندازی می کنید، یکی از چیزهایی که ممکن است توجه شما را به خود جلب کند این است که فضای ذخیره سازی اعلام شده با چیزی که گوشی روی آن کار می کند یکی نیست.

برای مثال، یک گوشی که در مشخصات آن فضای ذخیره سازی 64GB اعلام شده، احتمالا برای استفاده شخصی فضایی 53 تا 55 گیگابایت دارد. خوب، این به خاطر آن است که سیستم عامل گوشی و اپلیکیشن های از قبل نصب شده به آن مقدار حافظه اولیه نیاز دارند.

5-مودم ها

معرفی قطعات اصلی گوشی موبایل و کار هر یک

از آن جایی که گوشی ها نوعی وسیله ارتباطی هستند، نیاز به قطعات ارتباطی دارند تا تماس ها و پیام ها را دریافت و ارسال کنند. این جاست که مودم به کار می آید و هر تولیدکننده SoC مودم برند خودش را دارد و این شامل کوالکوم، سامسونگ، هواوی و چندین تولیدکننده دیگر می شود.

تولیدکنندگان برای انتشار سریع ترین و کارآمدترین دسته از تراشه های LTE به شدت در حال رقابت هستند و اگر تا به حال اصطلاحی به نام مودم Cat 9 LTE به گوش تان خورده است، این سریع ترین و قوی ترین نوع مودم در حال حاضر است.

با این حال، اگر شبکه تلفن همراه شما چنین سطحی از سرعت را پشتیبانی نمی کند، آن گاه بدیهی است که داشتن چنین تراشه قدرتمندی در گوشی تان هیچ مزیتی محسوب نمی شود.

با این حال، شرکت ها تمام تلاش خود را می کنند تا مطمئن شوند که آن ها جدیدترین و پرسرعت ترین تراشه های رده مطلوب خود را تولید می کنند.

 

6-دوربین

آشنایی با قطعات اصلی موبایل و کار هر کدام

تمام گوشی های هوشمند مجهز به دوربین عقب و جلو هستند. گاها به دوربین جلو دوربین سلفی یا ثانویه نیز می گویند که معمولا تعداد مگاپیکسل آن کمتر از دوربین عقب می باشد. دوربین یک گوشی هوشمند شامل سه بخش اصلی است:
سنسور که نور را تشخیص می دهد
لنز جزئی است که از طریق آن نور می آید
پردازنده تصویر

درحالی که تعداد مگاپیکسل در گوشی های هوشمند همچنان به عنوان یک ویژگی مهم دوربین محسوب می شود، اما اکنون اهمیت آن نسبت به گذشته کمتر شده است. در عوض، عامل محدود کننده اصلی سنسور دوربین گوشی است و این که هنگامی که نور از طریق لنزها عبور می کند سنسور چقدر حساسیت دارد.

به یاد داشته باشید که سنسور گوشی های مختلف بسیار متفاوت با هم عمل می کنند، بنابراین هر قطعه عکس یا ویدئو که شما می گیرید از نظر کنتراست، اشباع بودن و دقت رنگ و چندین مولفه دیگر در مقایسه با گوشی های دیگر بسیار متفاوت خواهد بود.

اکثر اپلیکشن های دوربین دارای تنظیمات دستی هستند بنابراین شما می توانید عکس یا ویدئویی را مطابق با تنظیمات خود بگیرید اما بیشتر دستگاه ها لیست بلندبالایی از این کنترل ها و تنظیمات ارائه نمی کنند.

از آن جایی که گوشی های هوشمند دارای سنسورهایی با اندازه های کوچک هستند، معمولا کیفیت عکسبرداری و فیلمبرداری آن ها در شرایط کم نور تعریفی ندارد. این همان جایی است که تولیدکنندگان سنسور دوربین گوشی های موبایل به طور بی وفقه کار می کنند تا به طور قابل ملاحظه ای آن را بهبود ببخشند، اما آن طور که به نظر می رسند راه طولانی در پیش دارند

 

7-سنسورها

آشنایی با انواع قطعات داخل گوشی موبایل و کار هر یک

پنج سنسور اصلی در گوشی موبایل وجود دارد که به آن اجازه می دهد به شما قابلیت های یک دستگاه هوشمند لمسی را ارائه کنند.

اسامی همه این سنسورها و اهمیت و کارایی آن ها در زیر ذکر شده است:
سنسور شتاب سنج(Accelerometer): توسط اپلیکیشن ها استفاده می شود تا جهت و نیز حرکت کردن گوشی شما را تشخیص دهد و نیز قابلیت هایی مانند تکان دادن گوشی برای عوض کردن موزیک را ارائه می کند.
سنسور ژیروسکوپ(Gyroscope): با سنسور شتاب سنج کار می کند تا چرخش گوشی را تشخیص دهد.قابلیت هایی مانند کج کردن گوشی در گیم های مسابقه ای یا تماشای فیلم با استفاده از این سنسور محقق می شود.
سنسور قطب نمای دیجیتال(Digital Compass): به گوشی شما کمک می کند تا جهت شمال را برای اهداف راه یابی و نقشه پیدا کند.
سنسور نور محیط(Ambient Light Sensor): این سنسور به طور خودکار قادر به تنظیم روشنایی صفحه نمایش بر اساس روشنایی محیط اطراف می باشد و از این رو به افزایش عمر باتری گوشی موبایل تان کمک می کند. به همین دلیل است که روشنایی گوشی شما در شرایط محیطی کم نور کاهش می یابد تا فشار کمتری به چشمان شما وارد شود.
سنسور مجاورت(Proximity Sensor): در طول مکالمه تلفنی، اگر دستگاه تان را نزدیک گوش تان بیاورید، به طور خودکار صفحه گوشی را قفل می کند تا از دستورات لمسی ناخواسته جلوگیری کند.

 

 

اجزای تشکیل دهنده موبایل عبارتند از :

  • قاب جلویی گوشی
  • قاب پشتی

قاب جلویی گوشی:

این قسمت متشکل از تلق ، بدنه اصلی ، صفحه شماره گیر (در گوشی های غیر لمسی)

قاب پشتی :

در این قاب شماره سریال 15 رقمی درج شده که همان IMEI است و با استفاده از این شماره می توان سریال اصلی گوشی که در آی سی مادربورد ذخیره شده را به دست آورد که بیانگر هویت اصلی دستگاه شما است.
روی قاب پشت گوشی قطعاتی قرار گرفته است که به شرح زیر هستند:

  • باتری
  • ویبراتور
  • آنتن مخفی
  • آنتن (4 نوع کشویی، ثابت، هوایی، مخفی)
  • بازر(صدای ملودی و زنگ)
  • میکروفون
  • UIF

خازن

از خازن ها بعنوان ذخیره کننده های ولتاژ استفاده می شود. این قطعه در انواع مختلفی ساخته و عرضه می شوند و بسته به استفاده در مدار مورد نظر کاربرد متفاوتی دارند ، یکی از کاربردهای آن در موبایل برای فلش دوربین است که نیاز به ولتاژ بالا داریم و این ولتاژ را خازن برای ما تامین میکند.

مقاومت ها :

 

 

این قطعه جز کاهش دهنده های ولتاژ محسوب می شوند. از مهم ترین مقاومت های به کار رفته در سخت افزار موبایل ، مقاومت NTC است. مقدار این مقاومت نسبت به عوامل فیزیکی متغیر است و نوعی از مقاومت های حرارتی به حساب می آید .

ترانزیستور :

 

 

قطعه الکترونیکی با 3 پایه که اصلی ترین کاربرد آن سوئچینگ و تقویت کنندگی است.این قطعه سه پایه دارد و کاربرد آن بسته به مدار مورد استفاده است.

دیودها :

 

 

عبور جریان در دیودها یکطرفه است و انواع مختلف و کاربردهای بی شماری دارند. این قطعات الکترونیکی تثبیت کننده و نقش محافظتی دارند .

سیم پیچ (سلف ) :

 

 

در ادامه آشنایی با قطعات موبایل ،این قطعه کاربرد بالایی در مدارات فرکانسی دارند یا می توان بعنوان تطبیق امپدانس دو مدار، ذخیره کننده ولتاژ و فیلتر در مدارات استفاده نمود.

آی سی (IC) :

 

 

ای سی ها در بین تمامی مدارات الکترونیکی دیده می شوند و از قطعات پرکاربرد با عملکردهای متفاوت هستند.

بردهای قرار گرفته در سخت افزار گوشی موبایل به سه بلوک اصلی نام گذاری و تقسیم بندی می شوند که در اینجا این سه بلوک را به طور کامل و با قطعات هریک شرح می دهیم.

  • بلوک Base Band
  • بلوک RF(  Radio Frequency)
  • بلوک Analog Frequency

 

بلوک Base Band

قطعات وابسته به این بلوک در قسمت میانی به پایین برد دیده می شوند و شامل واحد های منبع تغذیه، MCU، شارژینگ و UI  می شود.این بلوک شامل واحد هایی همچون واحد, واحد و واحد منبع تغذیه و شارژینگ می باشد. قطعات متعلق به این بلوک معمولا در قسمت میانی برد گوشی به پایین یافت می شوند، مثل :

  • آی سی بلوتوث
  • آی سی شارژ
  • آی سی پاور
  • آی سی CPU
  • آی سی FM
  • آی سی های حافظه ای

وظیفه آی سی بلوتوث چیست؟

ارسال و دریافت امواج بلوتوث برعهده این ای سی است .

آی سی شارژ
در زمانی که آداپتور شارژ به گوشی متصل است شارژ باتری برعهده این ای سی است و به نام های chaps  و TAHVO در بازار ایران شناخته می شود.

آی سی پاور
ولتاژ لازم و گرفته شده از باتری را برای هریک از قسمت های موبایل را این ای سی تامین می کند و  از مهمترین آی سی ها است و قابل ذکر است که آی سی پاور هیچ گاه خاموش نمی شود و توان مصرفی آن در حالت های مختلف کاهش و افزایش پیدا می کند.

IC CPU
از مهم ترین نکات در  بین آشنایی با قطعات موبایل پردازش تمامی اطلاعات توسط این آی سی انجام می پذیرد.

آی سی رادیو FM
پردازش اطلاعات مرتبط با کانال های رادیویی برعهده این قطعه است.

آی سی های حافظه ای :
آی سی های مورد استفاده در این قسمت IC RAM ، IC FLASH ، IC E2PROM است .

IC RAM
این حافظه کوتاه مدت مانند رایانه فقط برای نگهداری اطلاعات در زمان کوتاه است و در صورتی که گوشی خاموش شود اطلاعات نیز از دست می رود.

IC E2PROM
حافظه بلند مدت با قدرت نگهداری بالا برای اطلاعات و اکثرا در اصطلاح آن را مموری گوشی می شناسند.

IC FLASH
این ای سی حافظه بلند مدت است و با خاموش شدن گوشی اطلاعات آن از بین نمی رود.

اسپیکر در موبایل

اسپیکر ها در هر موبایلی با هر نوع شکل و اندازه دیده می شوند و از نظر قرارگیری قطعه ممکن است متفاوت باشد چرا که برخی تولید کنندگان در قسمت پایین و برخی دیگر در پشت گوشی قرا می دهند.
در سال های اخیر و با رواج گوشی های هوشمند فقط یک اسپیکر در آنها می بینیم و اگر روی قاب دو قسمت اسپیکر قرار داده شده حتما یکی از آنها به دلیل زیبایی ظاهری است و اسپیکری پشت آن قرار نگرفته است.

بلوک Radio Frequency
این بلوک در قسمت بالایی سخت افزار موبایل قرار گرفته است و وظیفه اصلی آن ارتباط با BTS و دریافت فرکانس های GSM از آنهاست و اطلاعات دریافتی را به سایر قسمت ها انتقال می دهد.

قطعات این بلوک:

  • VCO
  • سوئیچ آنتن
  • IC PA
  • IC RF
  • IC PF
  • فیلتر های SAW
  • آنتن

VCO چیست؟

در تبدیلات فرکانسی در گوشی استفاده می شود.در زمانی که نیاز هست تا به BTS جدیدی وصل شوید و فرکانس بر اساس آن تغییر کند برعهده این قطعه است .

سوئیچ آنتن

در زمان ارتباطات دو حالت فرستنده و گیرنده را هندل می کند.

IC RF

مدولاسیون و دمدولاسیون را این قطعه انجام می دهد.

IC PF

در ادامه آشنایی با قطعات موبایل تقویت و ارسال فرکانس و امواج را به این آی سی می سپارند.

آنتن

دریافت تمامی فرکانس ها از دکل های مخابراتی را این قطعه انجام می دهد.

فیلتر های SAW

فیلترینگ فرکانس های اطراف گوشی را این قطعه انجام می دهد به طوریکه فقط به فرکانس های GSM اجازه دریافت می دهد و باقی فرکانسهای موجود در اطراف را فیلتر می کند.

بلوک  Analog Frequency

میکروفون، بلندگو وآی سی صوت در این بلوک قرار دارد.

آی سی صوت چیست؟

این آی سی اطلاعات آنالوگ را به دیجیتال و برعکس تبدیل می کند و شنیدن صدای افراد از طریق این آی سی انجام می گیرد.

میکروفون

زمانی که صدا از طریق آی سی صوت به ما رسید، صدای ما هم از طریق میکروفن خونده می شود و به فرکانس های دیجیتال تبدیل و ارسال می شود.


نظرتان را به اشتراک بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *