معرفی مقاومت NTC

نویسنده: Behzad GSM
بازدید: 8889 نفر
به روز رسانی:

مقاومت NTC

مقاومت متغیر با دما یا ترمیستور(NTC,PTC)

ترمیستور ها دو نوع هستند :

اندازه گیرهایی با ضریب حرارتی مثبت (Positive Temperature Coefficient) یا به اختصار PTC. مقاومت های الکتریکی PTC ها با افزایش دما افزایش و با کاهش دما کاهش می یابد. فلزات اساسا عناصر PTC هستند.

پلاتین متداول ترین فلزی است که برای ساخت PTC ها استفاده می شود ، مس هر چند مشخصه ای نسبتا خطی دارد ،اما حوزه ی اندازه گیری آن کم تر از پلاتین است و در ضمن مقاومت مخصوص کم تری دارد. شیب مشخصه ی نیکل بیشتر از پلاتین است اما مشخصه ی آن برای دماهای بیش از ˚C 400 به شدت غیر خطی است.

از تنگستن می توان برای اندازه گیری دماهای خیلی بالا استفاده نمود ، اما به دلیل مشکلات ساخت و ناپایداری ویژگی های آن ، کم تر مورد استفاده قرار می گیرد.

اندازه گیرهایی با ضریب حرارتی منفی (Negative Temperature Coefficient) یا به اختصار NTC. مقاومت های الکتریکی NTC ها با افزایش دما کاهش و با کاهش دما افزایش می یابد.

با استفاده از این خاصیت یعنی تغییر مقاومت در اثر دما ترمیستور ساخته می شود که از آن جهت تبدیل دما به انرژی الکتریکی استفاده می شود

 

روش تست  ترمیستور ها (سنسورها)

برای تست سنسورها باید آن‌ها را از برد جدا کرده و به‌وسیله اهمتر مقاومت آن را سنجید ولی این سنسورها چه مقاومتی باید داشته باشند که نشان دهد این سنسور سالم است؟

معمولاً برندها و شرکت‌های مختلف سنسورهایی مختص به خود را می‌سازند که در دمای مختلف اهم مختلفی دارد که به‌صورت عامیانه اطلاعاتی که به برد می‌دهد قابل‌فهم برای همان برد است و

شما باید جدولی داشته باشد که بدانید سنسور هر برند در دماهای مختلف چه اهمی دارد مثلاً سنسور کولر مدیا که در نمایندگی تعمیرات کولر گازی مدیا تولید میشود در ۲۵ درجه اهمی معادل ۱۰KOHM دارد و سنسور کولر مدیا در همین دما ۸kohm است.

البته دو راه دیگر برای تست این سنسورها وجود دارد که هرچند زیاد علمی و درست نیست ولی تا حدودی قابل استناد است

روش اول :

بیشتر سنسورهای اتاقی یا NTC در دمای ۲۵ درجه سانتی‌گراد مقاومتی معادل ۱۰KOHM دارند و سنسورهای لوله‌ای یا PTC در همین دما مقاومتی برابر با ۲۰۰KOHM دارند

روش دوم :

شما در این روش با وصل کردن اهم متر با این سنسورها با گرم کردن و سرد کردن آن‌ها باید در مقاومت نشاند داده‌شده در صفحه اهم متر تغییر ببینید

مقاومت NTC

یک نوع مقاومت در موبایل به کار رفته است که مقدار آن متغیر و تابع عوامل فیزیکی است و به آن NTC می گویند.
NTC مقاومتی حرارتی است با ضریب حرارتی منفی.
مقدار آن ۴۷ کیلو اهم است و در صورتی که گرم شود مقدار آن با توجه به گرمای اعمال شده کمتر می شود.

در موبایل چه نقشی دارد؟
وظیفه NTC در موبایل اعلام گزارش حرارتی باطری به گوشی است.
به هنگام شارژ اگر دمای باطری از حد مجاز بیشتر شود با کم شدن مقدار NTC گوشی بلافاصله فرمان توقف عملیات شارژ را صادر می کند.
اگر این مقاومت نصب نباشد طبق تعریفی که در نرم افزار گوشی صورت گرفته است و به لحاظ امنیت گوشی و باطری عملیات شارژ انجام نمی شود .

NTC دو پایه دارد. که یکی به منفی وصل است، پایه دیگر آن در موارد مختلف به این صورت است:
در گوشی های قدیمی نوکیا (DCT3) به آی سی CCONT (آی سی تغذیه) وصل بود
در گوشی های سری WD2 به آی سی UEM و در گوشیهای سری BB5 به آی سی RETU و AVILMA وصل است.

NTC به پایه BTEMP آی سی وصل است و برای پیدا کردن مقاومت NTC بر روی نقشه می توان پایه BTEMP را در آی سی پیدا کرده و مسیر آن را تا مقاومت NTC ادامه دهیم.
در صورت از کار افتادن این بخش از گوشی با عدم شارژ مواجه می شویم و در گوشی های مختلف پیغامهای زیر ظاهر میشود:

Reconnect Charg
Not Charging
Charg Not support

همچنین در برخی گوشی ها هم وقتی گوشی روشن است با وصل کردن شارژر هیچ عملیاتی مشاهده نمی شود ولی وقتی گوشی خاموش است با وصل شارژر علامت ثابت باطری ظاهر می شود.

شکل ظاهری :
NTC تقریبآ شبیه به VDR است و همین تشابه باعث می شود که به اشتباه از روی برد کنده شود و ایراد شارژ بوجود آید.

تست NTC :
برای تست این مقاومت بهتره از روی برد جدا شود
اهم آن بر روی برد و در دمای عادی حدود ۳۲ تا ۳۸ کیلو اهم است
خارج از برد هم حدود ۴۴ تا ۴۷ کیلو اهم می باشد.

مقاومت NTC


نظرتان را به اشتراک بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *