کدگذاری اطلاعات و روش های کدگذاری

نویسنده: رضا رجب دوست
بازدید: 1590 نفر
به روز رسانی:

گاهی پنهان کردن ارسال یک متن کار راحتی نیست، حتی گاهی بدیهی است که پیامی ارسال خواهد شد. برای نمونه اگر کشوری وارد جنگ شود هر لحظه ممکن است که فرماندهان حاضر در میدان های جنگ در مرزهای کشور با پایتخت ارسال گزارش و دریافت مشورت داشته باشند و یا کاملاً روشن است که اگر از وب گاهی خرید اینترنتی انجام دهید اطلاعات بانکی شما در این بین منتقل خواهد شد. میتوان نمونه های بسیاری را نام برد که امکان پنهان نگهداشتن اطلاعات منتقل شده کاری بسیار سخت و یا ناممکن است،

از این رو خیلی زود شاهد ایجاد روش هایی برای تغییر متن پیام های ارسالی بودیم که باعث میشد اگر در این انتقال کسی هم پیام را به دست می آورد نتواند از محتوای آن سر در بیاورد. کدگذاری و رمزنگاری دو گزینه ما برای این کار هستند، اساس هر دو تغییر متن اصلی به متنی نامفهوم است به گونه ای که بتوان با در دست داشتن اطلاعات لازم دوباره متن اصلی را از آن بازتولید نمود.

روش کار در کدگذاری به این شکل است که برای هر واژه برابری را در نظر میگیرند که گردآوری گفته میشود و سپس این برابرها را در کتابی با نام کتاب کد به آن کلمه کد میکنند. بدین گونه با یاری گرفتن از این ابزار میتوانند هر متنی را به شکلی درآورند که برای کسانی که کتاب کد را در اختیار ندارند قابل درک و خواندن نباشد. این روش شباهت زیادی به کار ترجمه دارد و کتاب کد نیز نقش یک واژهنامه را ایفا میکند، واژه نامه ای دوزبانه که میتوان هم برای کدگذاری و هم بازگردانی متن اصلی از آن استفاده نمود. کتاب کد معمولاً دارای دو بخش است : یک بخش برای تبدیل واژه های زبان اصلی به کلمه های کد و بخش دیگر برای حالت برعکس

تفاوت پایه ای کدگذاری و رمزنگاری در سطوح کاری آنها است. در حالی که کدگذاری روی واژهها تغییرات را اعمال میکند و با آنها سروکار دارد، در رمزنگاری ابزار کار ما حروف (و در دنیای دیجیتال بیتها) هستند. یکی از نکات منفی کدگذاری این است که به دلیل ساختار کاری این روش ما حتما نیازمند یک کتاب کد برای انجام کار هستیم که نه تنها کار با آن راحت و سریع نیست که به دلیل حجم کتاب، سری و دور از دسترس نگه داشتن آن کار دشواری است. در بیشتر این کتاب ها یک فهرست تهیه شده است که هرچند سرعت کار با آن را به شکل چشم گیری بهتر میکند ولی امنیت آن را شدیداً تحت تأثیر قرار میدهد و نیز اگر قصد انتقال کتاب را داشته باشیم نمیتوان به راحتی امنیت آن را تأمین کرد.

 

اما از سویی دیگرکار بر روی واژه ها امتیاز بزرگی را نیز با خود به همراه دارد و آن سطح امنیتی بسیار بالایی است که برای پیام کد شده به ارمغان می آورد. با توجه به اینکه میتوان از هر گونه نماد یا شکلی برای ساخت کلمه های کد استفاده کرد و نیز با توجه به اینکه الگوی خاصی برای ایجاد این کلمه های کد وجود ندارد و میتوان برای هر واژه از الگوی منحصر به فردی پیروی کرد، احتمال پیشبینی و به دست آوردن متن اصلی بسیار ضعیف است. درواقع اگر بتوان امنیت کتاب کد را تأمین کرد این روش بسیار ایمن تر از رمزنگاری است که به دلیل استفاده از یک الگوی ثابت برای رمزنگاری کل متن پتانسیل بالاتری برای درهم شکسته شدن دارد.

روش های کدگذاری اطلاعات :

۱-کد یکبار مصرف:

گاهی از کدهای یکبار مصرف برای کدگذاری استفاده میشود (با پد یکبار مصرف که یکی از روشهای رمزنگاری است اشتباه نشود)، اینگونه کدها معمولاً برای ارسال پیام های کوتاه مورد استفاده قرار میگیرند. در زمانی که نیاز به تأیید یا تکذیب یک خبر مهم داریم، خواهان ارسال دستوری برای اجرا کردن یک نقشه یا تاکتیک نظامی هستیم، میخواهیم شکست یا پیروزی ماموریتی را گزارش دهیم و موارد این چنینی دیگر، یکی از بهترین گزینه های ممکن استفاده از کدهای یکبار مصرف است.

روش کار آنها بدین شکل است که واژه نامه ای قراردادی و محدود که دارای واژگان معمول مورد استفاده در اینگونه پیام ها است در دسترس طرفین قرار میگیرد و تنها یکبار در زمان مورد نیاز از آن استفاده میشود،.

اینگونه هم به دلیل محدود و کوچک بودن واژه نامه امکان لو رفتن آن کم است و هم به دلیل اینکه تنها یک بار از آن استفاده میشود امکان پی بردن به متن پیام ها و دستیابی به واژه نامه از روی جمع آوری و بررسی مجموع پیامها (در صورتی که پیامهای ارسالی لو رفته و به دست دشمن بیفتند) وجود ندارد، درواقع حتی اگر دشمن هم متن پیام اصلی و هم متن رمزنگاری شده ارسالی را نیز به دست آورد باز خطری پیام های بعدی را تهدید نمیکند.

از سویی دیگر به دلیل ماهیت یکبار مصرف بودن این واژه نامه میتوان هر متن را به متن دلخواه دیگری تبدیل کرد که حتی اگر همه انسانها پیام را دریافت کنند باز تنها فرد مورد نظر بتواند آن را تشخیص دهد. نمونه های بسیاری از استفاده از اینگونه کدگذاری ها مخصوصًا در زمان جنگ وجود دارد،یکی از نمونه های مشهور آن ارسال پیام در سراسر اسپانیا، آسمان صاف است.  بود که از رادیو پخش شد! این پیام برای دیگران پیامی معمولی اما درواقع دستور آغاز جنگ داخلی اسپانیا بود.

۲-کد احمق:

یکی از روش های کدگذاری استفاده از کد احمق است. روش کار این کد شباهت زیادی به حرکت هایی دارد که سربازها در میدان جنگ و یا بازیکن های یک تیم در زمین بازی انجام میدهند، اشاره هایی که برای دیگران بیمفهوم اما برای این افراد دارای معنای خاصی هستند. شباهت این روش کدگذاری در این است که قانون و قاعده خاصی در آن وجود ندارد و همه چیز به شکل قراردادی در بین طرفهای استفاده کننده تعیین میشود.

در این روش قسمت عمده متن بیارزش بوده و تنها کلیدواژه هایی که تعیین شده اند دارای معنی هستند. برای نمونه شما میخواهید با یکی از دوستانتان قرار ملاقات هایی داشته باشید که تمایل ندارید دیگران از آن آگاه شوند. میتوانید با او چنین تعیین کنید که هرگاه نامی از کتاب یا امثال آن آوردید، در آن جمله مکان قرار را نیز خواهید گفت.

انقلاب کتاب های کدگذاری به زبان پارسی هم پیدا میشن یا نه؟

و روزی دیگر میتوانید در یک جمع تعریف کنید که خواهرتان از شما خواسته که با او به یک طلافروشی در میدان ولی عصر بروید ولی شما چون مشغول مطالعه یک کتاب در مورد روش های کدگذاری بوده اید و غرق آن شده اید درخواست او را رد کرده اید. نمونه های بسیاری وجود دارند که میتوانید با آسودگی خاطر در هر جمعی بیان کنید و مطمئن باشید که تنها دوست مورد نظرتان مفهوم گفته های شما را درک میکند. یکی از نمونه های استفاده از  کد احمق ۱۱ سپتامبر در ایالات متحده بود که افراد درگیر در این حمله در  پیام های خود از این روش استفاده کرده بودند.
ما به شما پیشنهاد میکنیم مقاله پنهان نگاری اطلاعات در گذشته و در امروز را در وب سایت ما بخوانید.


نظرتان را به اشتراک بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *